בעשורים האחרונים אנו עדים לאכילת אוכל מעובד ותעשייתי, דבר הנובע גם מצורך לספק אוכל מהיר וזמין בעיקר לאמהות עובדות.
בשנים האחרונות ישנה מודעות שהולכת וגדלה לקשר שבין תזונה לבריאות.
תזונאים ומטפלים בתחום של בריאות ותזונה מדגישים את החשיבות של אכילה מאוזנת של: ירקות, פירות, קטניות, דגנים.
אנחנו בעצם התוצאה של מה שאנחנו מכניסים לגופינו!
ככל שהמזון שלנו יהיה עתיר שומן, צבעי מאכל, חומרים משמרים, כך גם אנחנו עלולים לפתח מחלות ותסמינים כגון:
כולסטרול גבוה, סכרת, מחלות של יתר לחץ דם, שבץ מוחי, השמנת יתר וכו'.
נתון מדאיג שנחשפתי אליו לאחרונה מצביע על כך, שרבע מילדי ישראל נמצאים היום בקטגוריה של השמנת יתר, כשישראל נמצאת במקום העשירי בעולם. נתון מדאיג זה מעורר יותר ויותר את הצורך להגביר את המודעות לנושא התזונה.
תזונה מאוזנת ומגוונת המספקת את הרמה הנדרשת של כל המרכיבים התזונתיים: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים, תאפשר גדילה והתפתחות פיזית, רגשית ושכלית באופן תקין.
מהו בישול בריא?
בישול בריא הוא בישול השומר על הערכים התזונתיים של המזון בצורה מיטבית.
המזון מתבשל בטמפרטורה נמוכה במשך זמן קצר, שומר על מרקמו ,טעמו הטבעי וצבעו הרענן .
כלומר אנו מקבלים את מרבית המינרלים והוויטמינים שאנו זקוקים להם, דבר היוצר תחושת שובע אחרת ומשפר את רמת האנרגיה בגוף.
פועל יוצא של תזונה שכזו הינו בקרת משקל ואכילה נכונה. למשל בישול ללא שמן או אידוי ירקות ללא מאפשרת לנו לקבל את נוגדי החמצון הנלחמים ברדיקלים החופשים ועוזרים לגופנו במניעת התפתחות של מחלות כגון סרטן.
בנוסף שיטות בישול השומרות על טמפ' נמוכה, מרקם וטעם – מרחיקות מהמזון גם את טעם המתכות והפלסטיק המתלווים לא פעם לאוכל בגלל גופי הבישול.
להלן מספר טיפים כיצד נעזור לילדינו לאכול בריא :
1. שתפו את הילדים בהכנת האוכל, לחתוך, לערבב, לבשל,
ככל שהילד יהיה יותר מעורב בתהליך הכנת האוכל וכך יהיה מוכן ופתוח לנסות אוכל חדש.
2. לאכול ארוחות משותפות עם בני המשפחה במהלך השבוע, בה ניתנת הזדמנות נפלאה ליצירת הרגלי אכילה נכונים.
3. מרכיבו ארוחה מאוזנת המורכבת מכל קבוצות המזון: דגנים, חלבונים, שומן בריא (שמן זית, טחינה, אגוזים) ירקות. ככל שמגוון המרקמים, הטעמים והריחות יהיה רחב יותר כך החושים של הילד יהיו שותפים בחוויה.
4. במקום הנשנושים בין הארוחות של חטיפים ומתוקים ממליצה לחתוך ירקות בצורה צבעונית ומזמינה, כדי לעודד אכילה בריאה יותר.
5. עודדו שתית מים מרובה במקום משקאות ממותקים עתירי סוכר וצבעי מאכל.
6. נסו בהדרגה להחליף את הפסטה הרגילה בפסטה מקמח מלא, את האורז הלבן באורז מלא או שלבו ביניהם. אם אתם אופים בבית ממליצה על שילוב של קמח מלא עם לבן בהתחלה ובהדרגה לעבור למאפים בריאים ומופחתי סוכר.
7. מומלץ לאכול 4 ארוחות קטנות ביום ולא להישאר רעבים במהלך היום, כי אז הנטייה שלנו לאכול בכמות גדולה ולא מבוקרת.